Nyhetsblad

nr 25 - 2017 del 2

 

Nyhetsbladet görs både för Maskinskyddarnas tidigare 1 500 medlemmar liksom alla andra maskinvänner.


Hör gärna av Dig med tips och synpunkter! Berätta om var det finns intressanta maskiner, foton, litteratur eller filmer!

Ring Lars 046-70 65 75. 08.00-20.00 alla dagar.

Eller mejla!  chefen@maskinskyddarna.nu

Sockerbolagets_lastbilar.html
Nyhetsblad_1.html

Båthiss från 1927


Vilket makalöst Meccano! Några mil nordost om Berlin, i Niederfinow, finns en otrolig båthiss byggd med start 1927 och färdig 1934, fortfarande i drift dygnet runt. Konstruktionen förbinder floderna Oder och Havel med höjdskillnad på 36 m. Högsta höjd, 59 m. Vattentrågets längd 85 m, bredd 12 m. Hisstid 5 minuter. Nästa år öppnas ny toppmodern båthissanläggning precis intill.  Även mellan Lübeck o Lüneburg finns en båthiss. Sevärt!

Rysk flygbas blev museum


Inte långt från båthissen ligger ett toppintressant flygmuseum. 1974 anlade ryska flygvapnet en bas i Finowfurt. Endast ryssar arbetade på området i Östtyskland. När de ryska styrkorna lämnade platsen, öppnades ett flygmuseum i början på 2000-talet. Allt ser ut som när basen var i drift med flygplan, fordon och bunkrar.

Söder om Berlin finns ett museum för IFA:s tillverkning av lastbilar. Inte så mycket att se. Nästa besöksmål var industrimuseet i Brandenburg. Museet inryms i ett nedlagt stålverk. Här visas även historik om biltillverkaren Brennabor.

 

Den som har mer tid kan besöka anläggningar från andra världskriget, DDR:s militära hemligheter och ett lantbruksmuseum i Wandlitz. Då har inte alla veteranjärnvägar nämnts.

Ett stycke söderut ligger korsvirkesstaden Einbeck med makalöst fint motorcykelmuseum inrymt i en gammal spannmålsanläggning. Till museet hör en enorm samling på över 100 topprenoverade lastbilsklassiker. Samlingen visas i närheten tills vidare endast på lördagar.

Scania-kavalkad

Många maskinvänner som under åren köpt Maskinskyddarnas DVD-filmer har önskat en rulle med enbart Scania-Vabisfordon.


Nu har vi klippt och klistrat bland alla redan utgivna filmer som blivit en Scania-kavalkad med lastbilar från 1930-1990-talen. En och annan lastbil som inte är av Scaniafabrikat ingår också.


Du får se gamla Drabant, Regent, många L 75, även sommarscanior. Vidare 6x6 samt 8x8 militärfordon på testkörningar. I huvudsak färgfilmer.


Filmen på närmare 2 timmars speltid är uppdelad i olika avsnitt:


• Lantbruk 

• Maskintrailers 

• Vintervägar 

• Dumprar

• Timmerbilar

• Bulkfordon

• Scania på väg

• Militärfordon

Dubbelt så starka

Äntligen, en riktig tungviktarrulle...


...med tema tandemtraktorer, stortraktorer och långnosade Dutra som harvar och plöjer runt Simmelsberga gård vid Kågeröd i Skåne.


Du får se hur utvecklingen av tandemtraktorer gick till utomlands. Snygga tandembyggen av typ Fordson Doe, BM 35, Victor, Boxer, Nuffield, Porsche och Ford 130.


Samtidigt plöjde påhängstraktorer fram här i landet. Kolla en riktig dunderpjäs med Volvo T 42+BM 20 från 1950.


Sedan tog stortraktorer över med svenska försök som blev en parentes och amerikanska jättar på uppvisning. White, Steiger, IH samt ungerska Raba och Dutra.


Följ med på Dutradagen i maj 2016. Traktorparader, körning i fält, en gammal Lanz på band och många, många fler. Vilken uppvisning!


Speltid 1 tim. 50 min.

Maskinskyddarnas DVD-filmer

säljs av AB Lafri motorbokhandel i Karlskrona.

Tel. 0455-189 30

Klicka här för att komma till butiken.

KRONANS BAND- och HJULTRAKTORER 1920-1980.

Boken nu i nytryck med hårdpärm och ännu fler bilder!

Oliver bandtraktor hos KA 2 i Karlskrona under kalla krigsvintrar.

Boken av Lars von Rosen är på 117 sidor berättar om traktormarknaden i början på 1900-talet, alla dessa försök, kronans första traktorer på band- och hjul, krigsårens svårigheter, planer på en statligt styrd tillverkning av biltraktorer och krigsårens traktorproduktion i Sverige.

 

Läs om cykeltolkningen, alla dessa traktorkärror och fram till massvisa utförsäljningar åren vid 1990-2005. Några avsnitt handlar även om traktorsamlare och museer med anknytning till traktorer i grön uniform.

Traktorer vid armén, flygvapnet samt marinen. Många tabeller och datablad från fordonskatalogen.


Kan beställas hos AB Lafri.