Nyhetsblad

nr 30 - 2018 del 1

 

Nyhetsbladet görs både för Maskinskyddarnas tidigare 1 500 medlemmar liksom alla andra maskinvänner.


Hör gärna av Dig med tips och synpunkter! Berätta om var det finns intressanta maskiner, foton, litteratur eller filmer!

Ring Lars 046-70 65 75. 08.00-20.00 alla dagar.

Eller mejla!  chefen@maskinskyddarna.nu

Nyhetsblad_2.html
Startsida.html

Modeller i snösvängen


Scania-Vabis gav ut reklammodeller av L 75 i början på 1960-talet. Lastbilen i plast levererades med orange färg i kartong som garage. En av dessa modeller blev ombyggd till plogbil. BM Volvo 641-lastaren i metall från tyska NZG. Ett klassiskt team i snösvängen!


Kockum-Landsverk i Landskrona lät göra olika modeller som skickades till utställningar jorden runt. 2 st KL-420 tipptruckar handbyggdes av ett modellföretag i Gävle på 1960-talet. Modellen av metall har måtten, längd 32 cm, bredd 15 cm, höjd 16 cm. En otroligt välgjord tipptruck parkerad i snöväder.

Boken, Traktorer i liten skala, handlar om trevliga traktorer i modell. Författare är modellexperten Lars Björk, foto Tommy Grünbaum. Fantastiskt fina bilder på alla dessa traktorveteraner fram till moderna tider. Boken med hårdpärm har cirka 200 sidor, format 22x15 cm. Läs om kända och nästan okända tillverkare av modeller i olika skalor. Tre modellbyggare presenteras också.

Fynd på blocket


Man vet aldrig vilka unika fynd med särskilt intresse som dyker upp.


Eller vad sägs om skotaren MAXI tillverkad av Bruun i Filipstad år 1970. Tydligen gjordes först en prototyp med skördaraggregat. 6-cylindrig Fordmotor med turbo på 150 hk och converter. 6x6-chassit har senare byggts om till skotare. Endast ett exemplar tillverkades. MAXI byggdes i fyra ex som ramstyrd dumper. En av dessa har överlevt.

Scania-Vabis i Södertälje levererade med början år 1959 40 st tvåaxliga 10-tons dumprar samt 15 st DLT 75 15-tonnare försedda med korgar från tyska Meiller.


Nyligen fanns en Scania-Vabis DLT 76-dumper på blocket. Den hade tidigare bl a körts dygnet runt vid Domnarvets järnverk. Dumpern av 1967-års modell var till salu i december hos en åkare i Älvdalen. Kan det finnas fler?

Tyska teknikmuseer del II


Vi fortsätter resan till 7 tyska teknikmuseer på 7 dagar. Först landade vi på olika samlingar runt Kassel och slutligen hos Unimog i Gaggenau i söder. I den andra delen besöktes de fantastiska teknikmuseerna inte långt från Heidelberg. Först Sinsheim och sedan fem mil bort, i Speyer. Tysklands största lantbruksmuseum finns i Hohenheim nära flygplatsen vid Stuttgart. Se bildspelet.

Värmlandsresan 2017.

Under några soliga dagar i september åkte jag runt med Per-Ove Johannesson från Arvikatrakten som förstespanare. Vi fick se NIO lingrävare på två dagar plus massor av gamla godingar på band eller hjul. Ja alltifrån gröna militärgrunkor till kranar, traktorer, lastbilar och rekordstora hjullastare. Se bildspelet.

Försvarets maskiner


Hos Krigsarkivet finns en bildskatt som minner om tiden för värnplikten på förband från norr till söder. Se alla dessa bandtraktorer, kranar och grävare på bildspelet. Halvbandaren Landsverk L-40H kom redan 1953 och fanns hos ingenjörstrupperna. Se bildspelet.

Ny bok om prototyper från Landsverk!

 

Tänk så många produkter som planerats under alla år då AB Landsverk tillverkade allt från traktorer och grävmaskiner till militärfordon åren från 1920-talet fram till cirka 1980.

Kockum Produkt Planering, KPP var ett särskilt bolag inom Kockumskoncernen. KPP planerade och testade nya fordon samt maskiner av olika slag. Verksamheten som på många sätt var hemlig, pågick endast åren 1965-1969. Men oj så många projekt man arbetade med!

 

Boken innehåller text, foton och ritningar för:

- Jordbrukstraktorer

- Militärfordon

- Grävmaskiner, lin- och hydraulgrävare

- L-40H halvbandare

- Rälskranar

- Mobilkranar

- Kockum Produkt Planering

- Hjullastare, gruvlastare

- Dumprar

- Tipptruckar

- Traktorgrävare

- Skogsmaskiner

- Ny framtida maskindesign

 

• Läs om planerade hjullastare, kranar och tipptruckar som aldrig tillverkades.

• Eller om alla grävmaskiner, dumprar och skogsmaskiner vilka endast gjordes som prototyper.

• Alla dessa experimentmaskiner och aggregat som utvecklades. Linmanövrerad brytskopa, Skooperaggregat, elektrohydraulisk styrning, skotare med dubbla midjor, tunnelaggregat samt dumpern ”Mullbänken”. Uppräkningen i boken är lång!

 

Format A4. Färg o sv/vitt. Cirka 120 sidor.

Antal foton och ritningar, över 200 stycken.

Några sidor ur boken kan ni se här.


Boken till försäljning från cirka 10 juni 2018.

 

Vill Du veta mer om boken, mejla gärna:

chefen@maskinskyddarna.nu