Nyhetsblad

nr 27 - 2017 del 1

 

Nyhetsbladet görs både för Maskinskyddarnas tidigare 1 500 medlemmar liksom alla andra maskinvänner.


Hör gärna av Dig med tips och synpunkter! Berätta om var det finns intressanta maskiner, foton, litteratur eller filmer!

Ring Lars 046-70 65 75. 08.00-20.00 alla dagar.

Eller mejla!  chefen@maskinskyddarna.nu

Nyhetsblad_2.html
Startsida.html

Tunga almanackan 2018.


Innehåller bilder för 12 månader.

Lastbilar, skogsmaskiner, gräv o last, traktorer.

Pris 110 kr/st. Beställs hos Trafikförlaget. www.tnf.se

Klar! Beställ nu!

Maskinmix klar!


Nu har inte mindre än 70 olika DVD-filmer presenterats av Sprinter Förlag/Maskinskyddarna.

Senaste nytt är Maskinmix med filmnummer 20. Speltid 2 tim. 10 min.

Maskinmix innehåller allt på en gång. Lokomobiler, traktorer, Volvolastbilar, Änglarallyt från Ängelholm i september 2017, Skogens veteraner från Mellerud samt VME-dagarna 1993 tillsammans med ett avsnitt från jubileet med Grus-Kalle 50 år i Braås.

 

Skogens veteraner filmades utanför Mellerud 2013. Se mer än 50 skotare och lunnare i skogsarbete. Dagen vid Källhults bygdegård blev en härlig upplevelse för alla skogsmaskinvänner. I timmerdansen deltog bl.a Kockums, BM Volvo, Rottne, Ferguson, SMV Drivax, Hemek, Bruun, ÖSA, TEG, John Deere och många fler.

 

Följ med till Great Dorset Steam Fair som 2016 arrangerades för 48:onde gången i Cornwall på Englands västkust. Arrangemanget som har allt, lockar närmare 250 000 besökare under 5 dagars utställning nästan dygnet runt.

Kolla 100-tals stånkande lokomobiler i drift, 100-tals traktorer, lastbilar, militärfordon och mycket annat. Även tractor-pulling, hästplöjning och marknader liksom jättetivoli ingår. Både gräv- o lastmaskiner fanns i arbete.

Uppräkningen kan göras lång.

 

Volvofilmen som börjar 1927, visar utvecklingen av lastbilar fram till år 2000. Se kända spetsnosar, rundnosar och långnosar. Åren efter kom Snabbe, Trygge, Raske, Viking, Titan och många fler innan det var dags för F och FH.


I september 2017 rullade ett 60-tal välvårdade lastbilsveteraner på tredje Änglarallyt i Ängelholm. Färden gick över Hallandsåsen och bort mot vackra Bjärehalvön. Lyssna på härliga motorljud!

 

År 1993 genomfördes VME-dagarna som vanligt i Eskilstuna. Detta år fanns även Zettelmeyer, Michigan, Euclid, Åkerman och EL 70 grävlastare. En makalöst mäktig maskindag i gult. Se alla Åkermangrävare i arbete.

Följ med på Tysklandssemester!


Vilka trevliga semesterminnen har du? Det blev väl knappast hängmattan denna regniga sommar!

I juni styrdes den röda Golfen till områdena runt Kassel samt Stuttgart. 7 teknikmuseer på 7 dagar + restid.

Kolla bildspelets första del!


• Traktormuseet i Paderborn.

• Lastbilsmuseum i Einbeck.

• Henschel ånglok o lastbilsmuseum i Kassel.

• Unimogs museum i Gaggenau.

• Teknikmuseum i Speyer.

• Teknikmuseum i Sinsheim.

• Lantbruksmuseum i Hohenheim, 2 olika.

Historien om Unimog


Det finns en ny intressant bok om tyska arméns fordonspark och alla tillverkare som levererade lätta samt tunga fordon under andra världskriget.


Faktum är att endast 1 av 4 soldater var bilburna. De flesta förflyttades med hjälp av hästar, tåg eller till fots. Armén var inte alls så motoriserad som gjorts gällande. Däremot fanns väldigt många tillverkare och en mycket blandad fordonspark. Många av dessa var hastigt framtagna och inte lämpliga för krigsbruk. Som exempel beskrivs att lätta terrängfordon med fyrhjulsstyrning var direkt olämpliga eftersom soldaterna inte klarade av att köra dem.

 

I mitten på 1940-talet togs ritningar fram av Daimler-Benz till ett bogseringsfordon för flygplan. 1945 utvecklades konceptet till det som skulle bli Unimog.


Samtidigt gjordes ritningar hos AB Landsverk i Landskrona till ett lätt transportfordon med sidmonterad? motor och plats för fem personer. Förarplats i mitten framtill.


Projektet från 1946 kallades biltraktor 936. Första utkastet till Unimog och Landsverks biltraktor har uppenbara likheter. Källa SPHF Hässleholm.


Läs hela historien om Unimogs utveckling i tidningen TRAKTOR nr 6 2017.

Flygplansdragare

Unimog

Landsverk 936

Traktorveteraner i dagligt bruk


Under två dagars maskinspaning på Öland i augusti fastnade en hel bunt maskinveteraner på kamerafilmen. I Dörby brukar lantbrukare Janne Johansson gamla godingar till dagliga sysslor. Den här dagen vändes hö med hjälp av en 4-cylindrig Porsche Super. Pressen drogs av GMW 45-traktor. Runt gården står ett halvdussin Allgaier/Porsche i varierande skick samt andra traktorveteraner.

Maskinskyddarnas DVD-filmer

säljs av AB Lafri motorbokhandel i Karlskrona.

Tel. 0455-189 30

Klicka här för att komma till butiken.